Afstand & Nabijheid
Hoe handig is het in het verkeer om voldoende afstand te houden tot degene die voor je rijdt, want mocht hij eens onverwacht remmen, dan zit jij er niet meteen bovenop!
“Juf, mag ik bij jou zitten ?”…Afstand- nabijheid is een thema wat je elke dag tegen komt. Een belangrijk thema in het intermenselijke ‘verkeer’. Waar denk jij aan bij dit onderwerp?
Ieder mens heeft eigen ruimte nodig. Leef ruimte, waarin je je kan bewegen, je vrij kan voelen en jezelf kan zijn. Deze ruimte ervaren we verschillend. Denk maar eens aan het met elkaar in de lift staan of in een volle bus of op het strand. De plaats heeft invloed en wat daar prettig is of niet. De afstand tot de mensen om jou heen bepaal je niet alleen… Ze komen gewoon heel dicht bij jou staan of zitten terwijl je ze niet kent. “Hoe is dat voor jou”? wordt niet gevraagd.
Openbare ruimten zijn er voor ons allemaal. Sommige mensen houden anderen op afstand door knoflook of andere geurtjes, door lichaamstaal…of door hun benen of spullen op de zitplaats te leggen. Zij zorgen voor hun eigen comfort. Hoe zorg jij voor je eigen ruimte?
Als iemand tè dicht bij jou komt staan en met jou een gesprek aangaat. Durf je dan te vragen om wat meer ruimte er tussen, omdat je dat gewoon prettiger vind? Door jouw grenzen aan te geven ontstaat er veilige ruimte en creëer je de afstand die nodig is tot de ander.
In je relaties heb je ruimte nodig… én nabijheid.
Veel ruimte geven kan de ander het gevoel geven dat je er niet zo toe doet het kan onverschillig over komen. Terwijl ruimte geven heel gevend bedoeld kan zijn.
Veel nabijheid kan voor de ander fijn zijn, als die dat ook wil, maar het kan ook een verstikkend gevoel geven. De ander kan het voelen als overheersend en ervoor vluchten, zich terugtrekken, opgaan in zijn werk, hobby of in andere relaties zijn heil zoeken.
Hoe is dat in jouw relaties…in je partnerrelatie, of in jouw vriendschapsrelaties?
Waar zit jij op de schaal van 0-100 qua behoefte. ( Dat kan per moment anders zijn)
Nabijheid Afstand
0———————————————————————————————————————————————————————————————————100
Soms wil je lekker dicht bij je partner kruipen…en soms wil je beiden liever iets alleen doen, het zal variëren. Maar welke behoefte heb jij het meest? En wat zegt dat over jou? En hoe is dat voor je partner dat jij dat zo wilt? Vraag het eens na.
Hoe is jouw partner daarin? Waar plaats hij zich op de lijn…? En hoe is dat voor jou?
Sue Johnson schrijft in haar boek : “Houd me vast” dat toegankelijkheid, ontvankelijkheid en emotionele betrokkenheid basisbehoeften zijn voor een hechte partnerrelatie. Deze 3 bestanddelen van emotioneel elkaar kunnen ontvangen, zijn nodig om verbinding te beleven. Volwassenen durven vaak niet voor hun behoeften aan nabijheid uit te komen omdat het ‘kinderachtig’ zou zijn. “Ik kan toch niet zomaar zeggen tegen hem dat ik graag op zijn schoot wil kruipen en zijn armen om me heen wil voelen.” Ja, waarom niet?
Bowlby ( psychiater) heeft veel geschreven over hechting tussen ouders en kinderen. Op zijn hechtingstheorie bouwden psychologen verder middels onderzoeken en concludeerden dat een gevoel van veilige verbinding de sleutel is voor een volwassen liefdesrelatie en voor beide partners afzonderlijk een bron van kracht.
Esther Perel ( psychotherapeut) zegt dat we in onze volwassen liefde de eenheid die we ervoeren als baby met onze moeder opnieuw proberen terug te halen. Dat gelukzalige gevoel zijn we nooit vergeten. Zij waarschuwt echter voor de verwarring dat liefde een geleidelijk in elkaar opgaan zou zijn, een fusie, waarin je beiden verdwijnt. Nee, dat is de doodsteek voor verbinding van 2 individuen. Om het vuur brandend te houden is afstand nodig. Om intiem te zijn met degene van wie we houden zullen we lege ruimte met al zijn onzekerheden moeten verdragen.
Afstand is nodig om voor elkaar ‘die ander’ te blijven met jouw eigenheid waardoor je aantrekkelijk bent. Je hebt jouw eigen indrukken en inbreng nadat je een dagje met een broer/vriend weg bent geweest en die kan je delen. Dat geeft je relatie weer nieuwe input. Mede daardoor blijft het gezond en levendig.
Als er een TE GROOT WIJ gecreëerd wordt, doordat alles samen gedaan‘moet’ worden vanuit een romantisch / harmonisch ideaal, kan het verstikkend zijn. Daar wil je onderuit! Je zoekt naar psychologische afstand omdat je als individu in de verdrukking komt.
De neiging ‘weg te willen’ kan overigens ook als een partner vanuit een gevoel van gebrek aan verbinding de ander achtervolgt . Dit gebeurd vaak om reactie te krijgen. De ander trekt zich vaak terug om de partner dan op afstand te houden. Beiden komen dan vaak niet op een directe manier met hun behoeften naar voren. We hebben ergens geleerd die te negeren en buiten- beschouwing- te- laten. Vaak ontstaat hier een negatieve cirkel van reageren op elkaar,waar je niet zomaar uitkomt.
We zijn bang voor afstand, want dat kan verlies betekenen. We zijn ook bang voor nabijheid, want dan worden we wel heel kwetsbaar…We doen dan ook vanalles om de ander op afstand te houden. Terwijl nabijheid is waar je beiden naar verlangt en wat kan helpen jezelf te vinden…maar HOE doe je dat?
Boeiend hè…Relatie! En vaak ook knap lastig!
Onze behoeften zijn verschillend ook daarin zijn er ‘seizoenen’ en het is daarom nodig het steeds bespreekbaar te maken. Dat kan pas als je ‘in touch’ bent met jezelf. Wat heb ik nodig? Het is zoeken naar een balans waarin je jezelf en elkaar zowel ruimte als nabijheid gunt. Door jouw behoeften te uiten zorg je voor jezelf en je relatie. Hoe weet je anders wat je kan geven wat passend bij de ander? En hoe kan de ander weten wat past bij jou…en de ander kan niet ruiken, wat jij nodig hebt…
Afstand & Nabijheid…een ontdekkingstocht tussen jou en mij.
Heb je ook zin om te wandelen?
Recente reacties