Heel Holland Bakt

 

heel holland bakt

We hebben het druk! We besteden met elkaar veel aandacht aan onze kinderen, ons werk, ons huishouden en als moeder willen ook nog liefst een speciale taart zelf bakken.

Wat bak jij ervan?

Waar ben jij op gefocust? Kies jij bewust of lijk jij meer op een ongeleid projectiel wat alle kanten op schiet naar waar je aandacht wordt gevraagd?

Zonder focus …géén taart.

De meeste van ons, moeders, zijn zich best bewust van wat ze belangrijk vinden in hun leven nl. de kinderen! Je bent niet zomaar toevallig moeder geworden. (meestal)

Ik vroeg me af wat het zoal met zich meebrengt dat kinderen in deze tijd zo vóórop staan?

Wat ik tegen kom in de praktijk is dat het zeker mooi is van onze tijd dat er meer aandacht is voor de behoeften en gevoelens van onze kinderen. Als ze daarin worden gezien en erkent en dit wordt benoemd dan geef je daarmee een geweldig cadeau mee voor hun leven.

Daarnaast wordt de plek van de kinderen vaak wel erg groot gemaakt. In uitspraken als: “als je kind maar gelukkig is, dan ben ik het ook”, maken we ons erg afhankelijk van het geluk van onze kinderen. Er kan een druk bij je kind komen te liggen, want hij moet maken dat hij gelukkig is…anders ben jij het niet. Kinderen moeten gaan voorzien in het geluk van de ouders.

Het kan zomaar zijn dat er een onbalans moet worden gecompenseerd bij de ouders, door de aandacht op de kinderen te richten. Zij moeten door hun prestaties of door een lief/ verantwoordelijk kind te zijn ervoor zorgen dat jij een goede ouder bent of dat er een leegte wordt gevuld.

Als je het herkent dat er wel heel veel aandacht naar je kinderen gaat, durf je jezelf dan eens de vraag te stellen waar dat bij jou in voorziet?

Moeders hebben vaak van hun moeders gezien dat je jezelf moet wegcijferen en dat je die taart toch ècht voor die ànder bakt. Met moederdag dàn mag jij verwend worden en al die andere 364 dagen dan ben jij er gewoon voor het gezin. We denken dat, als we zo onszelf opofferen, we pas echt een goede moeder zijn.

Ik pleit ervoor dat je je als moeder zelfbewust afbakent in plaats van dat je jezelf weg cijfert.

Tijd nemen voor jezelf, ik ervaar zelf hoe moeilijk ik dat vind. Vaak is het al moeilijk om uit te komen bij waar ik zelf behoefte aan heb. Het zijn de ‘drivers’ die we met de ‘taartlepel’ hebben meegekregen die ons daar de rust niet voor geven. Die punt, daar kies ik bewust voor, om die mezelf te gunnen.

Daarnaast kan tijd nemen voor je partnerrelatie snel tot een overgebleven restje worden.  Je partner heeft jou destijds uitgekozen om jouw bijzondere eigenschappen en omdat ook omdat jij aantrekkelijk bent. Je maakt mij niet wijs dat de liefde van je man of vrouw alleen maar door de maag gaat. We hebben verschillende behoeften die gevoed willen worden in de relatie, anders is de kans groot dat je het erbuiten gaat zoeken. Een van de behoefte zijn je seksuele behoeften. Esther Perel schrijft in haar boek ‘erotische intelligentie’ dat het belangrijk is dat je jezelf weer als een seksueel mens gaat zien en dat je dat jezelf weer toe-eigent. Dat pleit ervoor om niet altijd met je bakkers-schort achter het fornuis te staan.

Kies ervoor om na te gaan wat voor jou waarde heeft en waar jij naar verlangt, breng dat ter sprake. Vraag je partner jou te helpen om aan elkaars behoeften te geven…zoals hij/zij dat ook deed met de bruidstaart.

Geef elkaar het prachtige cadeau van ‘TIJD voor elkaar’ zodat jullie intimiteit de ruimte krijgt en kan groeien. Want wat je aandacht geeft dat groeit!

Kinderen varen er wel bij en kunnen ontspannen als hun ouders gelukkig zijn.

En… als ze dat niet zijn kan het kinderen helpen als ze weten dat je er hulp bij hebt, ook dan ontlast je ze. Je geeft je kinderen wat ze nodig hebben als je jezelf als ouder serieus neemt in jouw behoefte als mens en als partners.

Je stelt dan grenzen aan jezelf in het geven aan je kinderen.

Dan kunnen zij ook laten zien welke taarten zij al kunnen bakken en bouwen zo hun eigenwaarde op.

Je hoeft niet te stoppen met bakken, blijf dat lekker doen… als jij dat leuk vindt.

Het is misschien wel eens goed om stil te staan bij de verdeling van jouw (taart)punten.

 

Als je wilt dat ik eens met je ‘mee proef’, voel je vrij om een afspraak in te plannen bij ‘Relatief’.

Via: www.relatief.eu

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *