Waar ben ik veilig?

Waar ben ik veilig?

In deze tijd waarin heel veel woelt en beweegt kan je je dit afvragen.
Als je het nieuws hebt gevolgd, hoef je niet ver te gaan om dit waar te nemen.
Waar ben ik nog veilig? Een vraag waar ik je geen sluitend antwoord op kan geven. Er kan overal iets gebeuren. Dat kan zelfs terwijl je aan je keukentafel zit.

Voor mij is de belangrijkste vraag geworden: Hoe veilig ben ik in mezelf?

Als je veilig bent in jezelf kan je op allerlei plaatsen komen en jezelf zijn. Veilig zijn in jezelf is dat je jezelf serieus neemt en jezelf niet in de steek laat. Je zorgt goed voor jezelf. Wat heb ik nodig? Is prioriteit. Jij neemt de verantwoordelijkheid voor jouw behoeften en noden.
Met andere woorden, je bent trouw aan jezelf.

Dat heb ik even snel neergeschreven, maar dat vraagt om bewust leven. Dat begint met bewust zijn van je binnenkant. Ben je gewend om naar je lichaam te luisteren? Dat geeft aan waar je nood aan hebt. Heb je geleerd om je gevoel, bv. Van aarzeling, serieus te nemen?
Veel mensen zijn dit niet gewend en raken zichzelf kwijt. Waardoor veel klachten ontstaan als vermoeidheid of burn-out of angsten.

Trouw zijn aan jezelf vraagt om jezelf te leren kennen in wat je voelt , vindt en wat je wilt. En dan is het belangrijk dat je dat ook nog communiceert naar de mensen om jou heen. Je geeft jouw grenzen aan. Zo creëer je ruimte voor jezelf om er te zijn.

Door je grenzen wordt het veilig.

Er zijn mensen die door kwetsures te sterke grenzen stellen. Ze zijn bang zich te laten zien omdat ze dan opnieuw geraakt kunnen worden. Hun grenzen zijn muren geworden. Waarachter ze zich verschuilen en vanuit hun controle de verbinding met andere mensen nauwelijks nog aandurven. Ze wachten daar op ……de betrouwbare ander.
Grenzen zijn nodig in de vorm van bakens. Tot hier en niet verder. Als signaal over wat jij wil ontvangen en wat niet. Over wat jij wil geven en wat niet.
En…. we kunnen er over praten. Want in gesprek wordt duidelijk waarom iets voor jou zo belangrijk is, je wordt zichtbaar voor de ander en de ander voor jou. Zo haal je de grenzen boven water en kan je afstemmen en onderhandelen. Het is beslist geen egoïstisch gebeuren, maar vraagt wel om voorang geven aan jezelf. Want dan kan je juist betrouwbaar zijn voor jezelf en de ander. Je kan dan zeggen: “Ik weet waar ik aan toe ben met mezelf.” Veel klachten zullen daardoor verdwijnen of verminderen.

Wil je ook meer ontdekken over hoe je dit in praktijk kan brengen?

Geef je dan op voor: De Grenzencursus, die ik samen met Sjang Janssen, lichaamscoach organiseer in maart in Venlo en Breda. Voor meer info: www.relatief.eu tel. 06 18893836

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *