Veel van onze problemen hebben als oorzaak STRESS.
Daar worden we bozig van en merken het in de vorm van pijn of onrust.
Goede zelfzorg is daarin onontbeerlijk.
Wat leerde jij over zelfzorg?
Wat lieten je ouders je zien over zelfzorg?
Ze waren de hele dag in de weer, namen weinig pauzes en zorgden dat we niks tekort kwamen. We kregen verzorging, op tijd ons natje en droogje, kleding en we konden op vakantie. Ze zorgden dat we het financieel beter kregen en zo voor mogelijkheden om te studeren, te sporten om ons breed te ontwikkelen.
Hoe ze voor zichzelf zorgden? Tja, daar vraag je me wat…
Ze zorgden dat ze er netjes uitzagen en dat het huis en de tuin er netjes bij lagen, maar bedoel je misschien dat ze tijd voor zichzelf namen of stil stonden bij wat ze zelf nodig hadden of waar ze behoefte aan hadden. Nou Nee, het was sporadisch. Hoe vaak mijn moeder vertelde dat ze een keer alleen met de bus naar de stad ging om een BH voor zichzelf te kopen. Ik vroeg of ze daar dan echt de tijd voor nam en of ze dan ook nog een kopje koffie had gedronken in de stad? Nou nee, meteen weer terug want haar gezin wachtte.
Zelfzorg zegt Ybe Casteleyn* begint met onszelf de moeite waard vinden. ( zelfwaardering) Dan kunnen we contact maken met wat we diep vanbinnen nodig hebben om ons goed te voelen, om gelukkig te zijn. Als onze eigen noden, onze behoeften ons gedrag sturen zorgen we goed voor onszelf.
Zelfzorg is de veruiterlijking, het in praktijk omzetten van eigenwaarde.
Zelfzorg heeft niets te maken met egoïsme!
Goed voor jezelf zorgen staat rekening houden met en zorg voor een ander niet in de weg, maar wijst juist de weg naar gezonde compromissen.
Zelfzorg brengt je dichter bij wat voor jou belangrijk is, zodat je niet over je grenzen laat lopen. Grenzen helpen je om bij jezelf te blijven, ze bewaken onze eigenwaarde.
Trauma ondermijnt je zelfwaarde en verlegt de focus van jezelf naar de ander.
Als je niet mee kreeg in je opvoeding dat jouw behoeften en je emoties liefdevolle aandacht kregen. Dan leerde je dat kwetsbare deel van jezelf achteruit te schuiven en het te gaan beschermen door het niet te tonen. Je laat dan ander gedrag zien waardoor de waardering van het jezelf zijn een ‘ondergeschoven kindje’ gaat worden. Dat ‘deel’ voelt zich eenzaam en niet gezien. Wat de ander ziet is ‘de clown’, ‘het zonnetje’, ‘de sterke alleskunner’, ‘de raadgever’, ‘de goede presteerder’, ‘het lastige kind’ etc. Maar daarachter dat masker zit het ‘deel’ wat honger leed. Het kreeg niet de waarde die het nodig had.
Als …Zelfzorg begint met zelfwaardering dan is het belangrijk je eigen ‘vat van zelfwaardering’ ** verder te gaan vullen. De benaming ‘Het vat van zelfwaardering’ is een beeldtaal voor een psychologisch verandermodel wat ik gebruik in mijn begeleiding in mijn praktijk.
Wat zit er in je vat van zelfwaardering?
Het bestaat uit 2 delen: Het deel waar je met tevredenheid naar kan kijken. Daarin zitten je:
Kwaliteiten, je liefde voor anderen, natuur, je passie, intelligentie, werk, prestaties, goede herinneringen, vertrouwen in de toekomst. Alles waar we positief over zijn, wat je deugd doet en je plezier kan geven. Dit deel helpt ons vooruit en geeft veerkracht. Kortom alles waar we positief over zijn, wat ons deugd doet, waar we plezier aan beleven en trots op kunnen zijn.
Niemand heet 100% zelfwaardering, er is altijd een deel waar we negatief over zijn, wat zeer doet of wat we niet goed kennen. Dat deel gaat over je innerlijke leegte. Alles wat naar en pijnlijk is dat zit in je leegte, maar ook alles wat je niet goed hebt ontwikkeld.
Hoe voller je vat….hoe veerkrachtiger en minder stress.
Hoe leger je vat…hoe meer onrust en zwaarte.
We vullen het vat aan door elke dag drie kleine dingetjes te doen waar jij een meer tevreden gevoel van krijgt. Dat is iets vriendelijks, iets aangenaams iets wat je normaal uitstelt of wat je even voor jezelf of een ander doet.
Als ik het doe, en het zijn echt maar kleine acties, sta ik er daarna dan even bij stil en geef jezelf letterlijk een schouderklopje en zeg: “Goed dat ik het zie”.
Het kernidee erachter is dat intrinsieke verankering van gezond/nieuw gedrag uitsluitend optreedt wanneer er een koppeling is met bewuste instemming of appreciatie.
Deze week beaamde een cliënt van mij dat er zo’n bizar verschil was ik hoe ze zich voelde al na 3 consulten. We stonden stil bij de veranderingen die er waren ontstaan sinds ze was begonnen met haar vat te vullen.
Ze kwam bij de intake binnen met depressieve klachten als gevolg van long Covid. Ze gaf aan dat alles als zwaar voelde. Nu ervaart ze al meer rust en kan al genieten van kleine dingen. Ze voelt zich lichter en ontdekt dat wat ze steeds van zichzelf moet meer helder wordt en dat ze daar een keuze in heeft. We kwamen echt tot 8 punten die anders waren. Naast het werken met het vat hebben we een keer aan Brainspotting gedaan. Ook een prachtige methodiek die ik in een andere blog zal toelichten.
Nieuwsgierig geworden?
Maak gerust een afspraak bij Praktijk Relatief.
Recente reacties