Werkwijze en methodieken

Mijn werkwijze is vooral d.m.v. dialoog uitkomen waar je/ jullie verlangen ligt en waar de schoen wringt. Middels vragen en interventies komt er een proces op gang.

Er zijn 2 methodieken die ik veel inzet tijdens de therapie:

Het vat van Zelfwaardering, dit is een praktische methodiek waarbij we heel concreet werken in het hier en nu aan je zelfwaardering, dat is het deel waar je met instemming naar kan kijken bij jezelf. De stappen zijn heel klein en geven een verandering van binnenuit.  Het werkt gedrag veranderend bij lastig veranderbare patronen of verslaving en stress reducerend.

Brainspotting is een techniek die we kunnen gebruiken bij het opheffen van blokkades en om te ‘resetten’. Dit is een methode die rechtstreeks werkt op je limbisch systeem in de hersenen. Vaak komen we in situaties in ons leven die ons overvallen en waar je op dat moment niet genoeg tools voor hebt. Je lichaam reageert dan door te bevriezen. Door middel van deze vorm van therapie die voortgekomen is uit EMDR kan het lichaam de ervaring af maken. Er komt daarmee nieuwe ruimte voor verandering en integratie.

De gesprekken worden visueel ondersteund door de situatie, de relatie of het gezin neer te zetten met duplo/ playmobiel poppetjes. Dit  maakt het mogelijk het gesprek op een veilige manier te voeren. Dat maakt de verhoudingen en de interactie in de relaties zichtbaar.  Mijn ervaring is dat je daardoor ook dichterbij de werkelijkheid komt. Doordat het visueel is, blijft het ook beter in je geheugen hangen en doet zijn werk.

Ook maak ik gebruik van individuele opstellingen met stoelen of vloertegels. Ik kan je vragen of je daarop zou willen gaan gaan zitten of te gaan staan om je te verplaatsen in bv. Je dochter of bv. in jezelf toen je nog een kind was. Dat is een ervaringsgerichte beproefde methode, die zeer effectief is. Het brengt je nog dichter bij wat er werkelijk speelt. Daar waar we in gesprek soms niet bijkomen kan toch duidelijk worden door jouw eigen ervaring op dat moment.

Omdat je een geheel bent als mens gebruik ik ook je lichaamssignalen die je uitzendt en staan we stil bij wat je lichaam je te vertellen heeft. Zo maak je contact met jezelf. Je leert op te merken waar je behoefte aan hebt en waar je grenzen liggen.

Elke ontwikkeling begint met een beeld. We kunnen werken met Foto’s en beelden waardoor we gebruik maken van je verbeeldingskracht. Dit is een belangrijke hulpbron om je dagelijks leven te ondersteunen en om je te leren focussen.